IQ merupakan tahap keceradasan seseorang. Selain faktor genetik, tahap kecerdasan intelegensi juga dipengaruhi oleh makanan. Pemakanan yang baik akan diserap oleh otak dan meningkatkan ketajaman daya ingat.
Sebaliknya beberapa jenis makanan ini justru harus dielakkan kerana boleh menyebabkan IQ menurun. Jika dimakan terus menerus dan dalam jangka waktu yang lama, makanan ini boleh menyebabkan kebodohan.
1. Makanan berpengawet
Makanan yang mengandungi bahan pengawet, pewarna dan bahan kimia menjadi penyebab utama kemerosotan fungsi otak. Jika otak sudah tidak berfungsi optimum, maka tahap IQ automatik akan menurun.
Sayangnya saat ini makanan jenis ini banyak beredar di pasaran. Dengan warna dan ketahanan sampai berhari-hari, makanan jenis ini malah semakin diminati.
2. Makanan yang Digoreng
Makanan yang digoreng jika dimakan secara berlebihan juga boleh menyebabkan lemah otak dan penurunan IQ. Kandungan minyak dan lemak, lama kelamaan akan terkumpul di saluran darah. Jika sudah begitu, aliran darah akan terganggu termasuk yang menuju otak. Padahal Otak sangat memerlukan oksigen yang dihantar oleh darah untuk dapat berfungsi secara optimum.
3. Makanan Manis
Gula memang diperlukan oleh tubuh, namun jika dimakan dalam jumlah yang berlebihan, jenis makanan ini boleh melemahkan fungsi otak. Kebanyakan mengambil makanan mengandungi gula juga berpotensi menyebabkan diabetes dan menyokong pertumbuhan sel kanser.
4. Daging diproses
Daging memang penting bagi tubuh kerana mengandungi protein yang diperlukan. Namun berbeza dengan daging olahan yang dijual dalam keadaan tidak berwujud, meski komposisi utamanya adalah daging, tetapi komposisi protein sangat sedikit sehingga tidak memenuhi nutrisi yang dibuutuhkan.
Belum lagi dengan kandungan zat pengawet dan bahan tambahan lain yang memberikan kesan buruk pada otak.
5. Junk Food
Junk food adalah menu kegemaran bagi orang-orang dengan tahap kesibukan tinggi kerana lebih cepat, mudah dan enak. Namun bahaya yang mengintai juga tidak kalah kerana makanan ini mengandungi serentetan bahan kimia berbahaya seperti lemak, garam tinggi, bahan pengawet, serta gula berlebihan.
Bahan ini mampu menyebabkan perubahan kimia di otak dan mengarah pada gangguan otak seperti kecemasan dan kemurungan.
6. Makanan Bergaram tinggi
Makanan tanpa garam memang akan terasa hambar dan tidak enak. Namun pengambilan yang berlebihan juga akan menimbulkan kesan buruk bagi kesihatan. Selain menyerang tubuh, makanan dengan kadar garam yang tinggi juga membahayakan kesihatan otak. Penurunan memori menjadi salah satu akibat dari terlalu banyaknya makan garam.
Nah sudah tahu kan makanan yang boleh melemahkan fungsi otak? Pemilihan menu yang betul menjadi hal yang harus dilakukan demi kesihatan saat ini dan masa depan. Semoga maklumat ini bermanfaat dan terimakasih sudah membaca.
Sebaliknya beberapa jenis makanan ini justru harus dielakkan kerana boleh menyebabkan IQ menurun. Jika dimakan terus menerus dan dalam jangka waktu yang lama, makanan ini boleh menyebabkan kebodohan.
1. Makanan berpengawet
Makanan yang mengandungi bahan pengawet, pewarna dan bahan kimia menjadi penyebab utama kemerosotan fungsi otak. Jika otak sudah tidak berfungsi optimum, maka tahap IQ automatik akan menurun.
Sayangnya saat ini makanan jenis ini banyak beredar di pasaran. Dengan warna dan ketahanan sampai berhari-hari, makanan jenis ini malah semakin diminati.
2. Makanan yang Digoreng
Makanan yang digoreng jika dimakan secara berlebihan juga boleh menyebabkan lemah otak dan penurunan IQ. Kandungan minyak dan lemak, lama kelamaan akan terkumpul di saluran darah. Jika sudah begitu, aliran darah akan terganggu termasuk yang menuju otak. Padahal Otak sangat memerlukan oksigen yang dihantar oleh darah untuk dapat berfungsi secara optimum.
3. Makanan Manis
Gula memang diperlukan oleh tubuh, namun jika dimakan dalam jumlah yang berlebihan, jenis makanan ini boleh melemahkan fungsi otak. Kebanyakan mengambil makanan mengandungi gula juga berpotensi menyebabkan diabetes dan menyokong pertumbuhan sel kanser.
4. Daging diproses
Daging memang penting bagi tubuh kerana mengandungi protein yang diperlukan. Namun berbeza dengan daging olahan yang dijual dalam keadaan tidak berwujud, meski komposisi utamanya adalah daging, tetapi komposisi protein sangat sedikit sehingga tidak memenuhi nutrisi yang dibuutuhkan.
Belum lagi dengan kandungan zat pengawet dan bahan tambahan lain yang memberikan kesan buruk pada otak.
5. Junk Food
Junk food adalah menu kegemaran bagi orang-orang dengan tahap kesibukan tinggi kerana lebih cepat, mudah dan enak. Namun bahaya yang mengintai juga tidak kalah kerana makanan ini mengandungi serentetan bahan kimia berbahaya seperti lemak, garam tinggi, bahan pengawet, serta gula berlebihan.
Bahan ini mampu menyebabkan perubahan kimia di otak dan mengarah pada gangguan otak seperti kecemasan dan kemurungan.
6. Makanan Bergaram tinggi
Makanan tanpa garam memang akan terasa hambar dan tidak enak. Namun pengambilan yang berlebihan juga akan menimbulkan kesan buruk bagi kesihatan. Selain menyerang tubuh, makanan dengan kadar garam yang tinggi juga membahayakan kesihatan otak. Penurunan memori menjadi salah satu akibat dari terlalu banyaknya makan garam.
Nah sudah tahu kan makanan yang boleh melemahkan fungsi otak? Pemilihan menu yang betul menjadi hal yang harus dilakukan demi kesihatan saat ini dan masa depan. Semoga maklumat ini bermanfaat dan terimakasih sudah membaca.
0 comments:
Post a Comment